logo
Sluiten

Ventilatie: essentiële schakel gezondheid én energiebesparing

Ruim 80% van onze tijd brengen we binnen door; op kantoor, school of in huis. Voor voldoende frisse lucht in een verblijfsruimte moet de concentratie CO2 lager dan 800ppm blijven. Een goed ventilatiesysteem is samen met een goed geïsoleerde en luchtdichte gebouwschil één van de basiselementen van een energiezuinig gebouw.

Het realiseren en handhaven van een gezonde leef- en werkomgeving is een wezenlijk onderdeel in het proces van ontwerpen, onderhouden en beheren van gebouwen en klimaatinstallaties. De uitdaging van nu ligt in het bereiken van zowel een energie-efficiënt als een gezond en comfortabel binnenmileu. Het binnenmilieu omvat: luchtkwaliteit, thermisch comfort, akoestische kwaliteit en visuele kwaliteit.

Een goede ventilatie zorgt voor luchtverversing en afvoer van overtollig vocht, (giftige) stoffen en geuren. Daarbij gebruiken we de ventilatie voor het klimatiseren van de ruimte, waaronder: zuurstof toevoer, koelen, verwarmen en be- of ontvochtigen. Slechte ventilatie leidt bijvoorbeeld tot (te) hoge concentraties fijnstof en CO2 en verlaging van je dagelijks functioneren en concentratie in de verblijfsruimte.

In veel bedrijfspanden en woningen functioneert de ventilatie onvoldoende en is onvoldoende kennis aanwezig over de voordelen van een goed ventilatiesysteem:

Voor ventilatie zijn zowel centrale en decentrale ontwerpen te adviseren. Lees meer over het ontwerp voor uitgebalanceerde ventilatie met warmteterugwinning in het kantoor van Kaartje2go Zwolle…