logo
Sluiten

GKB Staalwerk en Machines

Bij de realisatie van de nieuwe bedrijfshal (3.000m²) en kantoor (750m²) van GKB Staalwerk en Machines in Barendrecht is het hoogst haalbare duurzaamheidsniveau BREEAM-NL outstanding gehaald. Hiervoor zijn baanbrekende technische innovaties toegepast.

PCM-buffers in combinatie met water-water warmtepompen
Het toepassen van PCM-buffers (7500 kg PCM) en plafonds in combinatie met water-water warmtepompen is hier een voorbeeld van en heeft twee innovatiepunten opgeleverd. De twee buffervaten zorgen ervoor, dat de buffering van warmte veel gelijkmatiger aan de bodem wordt onttrokken.

7 ventilatie-units in cascade
Het ventilatiesysteem in het kantoor is uniek door toepassing van 7 ventilatie-units in cascade op te stellen. In de zomer worden door middel van koude ventilatielucht in de nacht, de PCM matten met koude ‘geladen’. Deze koude wordt via de ventilatielucht overdag weer afgestaan aan de kantoorruimten.

Energie-uitwisseling tussen kantoor en productiehal
Door de hoge isolatiewaarde en luchtdichtheid van het gebouw is een energiearme verwarmings- en koelinstallatie gerealiseerd met energie-uitwisseling in de dag en de nacht tussen kantoor en productiehal. PCM werkt als een accu waardoor het opgesteld vermogen is gereduceerd. Traditioneel was 110kW nodig en is met dit integrale concept gereduceerd naar 34 kW.

 

Lees alle innovaties in het pand van GKB Barendrecht in het magazine Outstanding.

GKB Barendrecht

Huub Janssen, voormalig eigenaar JTS Energietechniek: “Voor JTS was de knowhow van DENK! als WTB-adviseur en ervaringsdeskundige als BREEAM Expert onmisbaar. Voor het behalen van de BREEAM-scores heeft hij voor ons de kar getrokken en alle BREEAM-documenten voor de ontwerpcertificering binnen een paar dagen ingediend. Daar staat normaal een aantal weken voor. Ard heeft visie op technische innovaties en brengt je als sparringpartner op ideeën. Zo zijn verschillende installatieconcepten met elkaar gecombineerd. Ard denkt oplossingsgericht, neemt verantwoordelijkheid en houdt zich aan zijn woord.  Dat is in de bouw niet altijd het geval. Ik kijk terug op een zeer intensieve en prettige samenwerking tussen JTS en DENK!”